Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η σχέση μας με το νόμο είναι…άριστη!

Οι Yakuza μια από τις γνωστότερες ομάδες graffiti εκθέτει τα έργα της στο Art House

Του Αλέξανδρου Σαλαμέ, asalames@ekdotiki.gr

Από το κίνημα του hip hop έχουν ξεπηδήσει όλων των λογιών οι τέχνες. Αν μία όμως έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και όσο και αν δεν θα μπορούσα ποτέ λόγω ανικανότητας να ασχοληθώ είναι η τέχνη του graffiti. Οι γκραφιτάδες ζουν ακόμα το δρόμο. Για την ακρίβεια ζουν στο δρόμο. Εκεί αναπνέουν τα πολύχρωμα σχέδιά τους με μικρά διαλείμματα όπως στην περίπτωση της ομάδας graffiti Yakuza που αποφάσισε να εκθέσει μέρος αυτών στο ευρύ κοινό. Για αυτά και για άλλα πολλά μιλάει σε πρώτο πρόσωπο ο Σωτήρης aka Amok στις «Δ» εκτελώντας χρέη…εκπροσώπου Τύπου.

Η ομάδα Graffiti των Yakuza ξεκίνησε ως μία ιδέα. Μία ανάγκη να καλύψουμε τα παιδικά μας όνειρα και απωθημένα, καθώς και μία ανάγκη για έκφραση μέσα σε ένα πλαίσιο για το οποίο θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και μετά τα τριάντα μας και να είναι ταυτόχρονα κατανοητό και από άτομα τα οποία έχουν λίγη η καθόλου σχέση με το χώρο. Από εκεί και πέρα καθοριστικό ρόλο έπαιξε η παρέα και τα βιώματα. Γιατι για μας yakuza πρώτα από όλα είναι γιορτή.

Το όνομά μας προέκυψε πολύ απλά…γιατί άρεσε σε όλους μας το υπόβαθρο που έχει ως λέξη. Ναι μεν τη χρησιμοποιεί η ιαπωνική μαφία, αλλά κατά βάση σημαίνει 893. Eίναι από ιαπωνικό παιχνίδι και δηλώνει το απροσδόκιτο γύρισμα της τύχης.

Αν με ρωτάς προσωπικά πώς έμπλεξα με το graffiti θα σου απαντήσω: εύκολα. Ολοι μας έχουμε σίγουρα κάποιον γνωστο που το κανει.Το δύσκολο είναι να το συνεχίσεις και να το κάνεις κτήμα σου.Εγώ λοιπόν το συνέχισα και ελπίζω να το συνεχίσω για καιρό, γιατί είναι πάνω από όλα είναι ο καλύτερός μου φίλος, ο ψυχολόγος μου αλλά και κάτι το οποίο με ηρεμεί και με βεβαιώνει ότι μέσα στην τρέλα των καιρών μας εγώ δεν είμαι τρελός.

Η σχέση μας με το νόμο είναι…άριστη! Τους βλέπουμε πολύ συχνά! (γέλιο) Κοίτα, το graffiti γενήθηκε για να είναι παράνομο και δυστυχώς η έννομη τάξη μας το υπενθυμίζει συνεχώς. Ομως η ανάγκη για χρώμα και ελευθερία σε ένα καταπιεστικό και γεροντοπαράξενο καθεστώς είναι επιτακτική.

Αυτό που ονομάζουμε «νόμιμο graffitiι» είναι μία εξέλιξη την οποία οι περισσότεροι είχαμε προβλέψει. Πολλοί από μας μεγαλώνουμε και η αγάπη μας για βάψιμο είναι τόσο μεγάλη που απορροφά όλο μας το «είναι». Οπότε κάπως πρέπει να βρούμε τους πόρους να το συνεχίσουμε και μετά το χαρτζιλίκι του μπαμπά.


Το graffiti πρέπει πάνω από όλα να απευθύνεται στο κοινό, όπως και κάθε είδους τέχνη. Σίγουρα ο δρόμος είναι ο καλύτερος καμβάς για μας, αλλά είναι λίγο ελιτίστικος αυτός ο τρόπος και σίγουρα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Σκοπός μας και χαρά μας ταυτόχρονα λοιπόν ήταν να μας γνωρίσουν άτομα τα οποία δεν κατάλαβαν ποτέ τι εικαστικά όμορφο αποτέλεσμα μπορεί να δώσει ένα αλητακι με σπρέι. Από τους καλύτερους χώρους λοιπόν στους οποίους μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με την τέχνη μας χωρίς να τον βαραίνει η σοβαροφάνεια μίας γκαλερί είναι το ένα μαγαζί με την αισθητική του Art House

To graffiti έχει θέση παντού στον πλανήτη, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά πάνω από όλα στην καρδιά μου. Με διαμόρφωσε ως Σωτήρη, οπότε για μένα χωράει παντού.


Τα…συστατικά ενός καλού γκραφιτά είναι: Ανάγκη για έκφραση, σεβασμός στο διαφορετικό και στους κανόνες του χώρου μας, υπομονή-επιμονή -στο ταλέντο δεν πιστεύω- και πάνω από όλα να σέβεται τους γκραφιτάδες που το αξίζουν ως καλλιτέχνες αλλά και ως άτομα γιατί, κακά τα ψέματα, είμαστε λίγοι και η κοινωνία μας θέλει λιγότερους…προς το παρόν.

Info:
Η έκθεση των Υakuza στο Art House (Βογατσικού 4) θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Απριλίου.
Για επικοινωνία με τους Yakuza στο http://www.myspace.com/arterrorists

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου