Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Τον φραπέ ημών τον επιούσιον:

Οδηγός επιβίωσης για τις δύσκολες (οικονομικά) μέρες του μήνα

του Αλέξανδρου Σαλαμέ

adisalames@yahoo.com

· Έφτασε το τέλος –του μήνα-

Ταλαίπωρε φοιτητή, τούτο το πόνημα γράφεται για σένα που σπαράζει η καρδιά μου, όταν εκεί στις τελευταίες μέρες του μήνα, κάνεις άνω κάτω τα λιγοστά έπιπλα της γκαρσονιέρας που νοικιάζεις στην Αρμενοπούλου, για να βρεις κανένα ξεχασμένο 2ευρω. «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» σκέφτεσαι κάθε που φέρνεις την εικόνα του πατέρα σου, με περισσή στοργή να σου ψιθυρίζει στ ‘αυτί: «Ρε τσόγλανε, αν ξαναφας τη πρώτη βδομάδα τα λεφτά που σου στέλνω, σε βλέπω να κάνεις πιάτσα στη Γιαννιτσών, για να βγάλεις το μήνα». Πριν λοιπόν, πάνω στην απελπισία σου, πάρεις τους δρόμους, για να «σκοτώσεις» το Laptop, άσε με να σε μυήσω στα άδυτα της οικονομικής εξόδου.

· Το σημαντικότερο γεύμα της μέρας

Καλός ο πρωινός καφές με τη τυρόπιτα, αλλά αν δε σου περισσεύουν τι κάνεις; Μια βόλτα μέχρι την Αριστοτέλους και τον φούρνο «Ο Στράτος» και με 1,8ευρώ θα έχετε ότι πίτα γουστάρετε, καφέ στο χέρι και ένα γλύκισμα προσφορά του καταστήματος.

· Πρωινός καφές και εφημερίδα

Αν πάλι είστε από αυτούς τους τύπους, που θέλετε τον καφέ σε καναπέ με συνοδεία μουσικής και εφημερίδας, στο καφέ «Έντεχνο» στην Ι.Δέλλιου, 10-12 το πρωί πίνετε τη φράπα σας με 1,5ευρώ. Τώρα για το ποια εφημερίδα θα διαβάσετε δε το συζητάμε. Τη κρατάτε ήδη στα χέρια σας.

· Μεσημεριανό φαγητό

Για το μεσημέρι από όλα έχει ο μπαξές. Αν δεν έχετε ευρώ στη τσέπη, η Φοιτητική Λέσχη του Α..Π.Θ. Εγνατία με 3ης Σεπτεμβρίου, χωράει κάτω από τις φτερούγες τις 12.00-15.00, όλης της γης τους πεινασμένους.

Αν πάλι θέλετε κάτι στο χέρι, για φθηνό πιτόγυρο, ο «Πετμέζας», στη Π.Φανερωμένη σας το προσφέρει με 1,5ευρώ, ενώ για πίτσα στη πιτσαρία «Αστερίξ», ακριβώς πίσω από το νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», θα βρείτε ατομική πίτσα με 0,8υρώ.

· Μεσημεριανός καφές στο χέρι

Αν δεν σας πειράζει να πιείτε το φραπέ σας σε πλαστικό ποτήρι και να είναι και λίγο ξέπλυμα, στα κυλικεία του Α.Π.Θ., θα τον πιείτε με 1ευρώ. Προτεινόμενα κυλικεία, της Θεολογικής και της αρχιτεκτονικής, όταν έχει καλό καιρό, της κτηνιατρικής όταν κάνει κρύο και της φιλοσοφικής, αν είστε αγοράκι.

· Απογευματινός κυριλοκαφές

Και δω σας έχω πολύ δυνατή λύση. Στο καφέ του Βυζαντινού Μουσείου, απέναντι από το στρατηγείο, με 2ευρούγκες, πίνετε τον καφέ σας σε καθίσματα Charles Eanes (chic) και σας γεμίζουν και το νεροπότηρο. Ενδείκνυται για πρώτο ραντεβού, που θέλετε να πουλήσετε μούρη.

· Βραδινό φαγητό

Για ταβερνοκατάσταση με τις ρετσίνες σας, τα κρέατα σας και όλα τα καλούδια στη «Δόξα» και στο «Ίγγλις» στην Απ.Παύλου, και στη Γιαννούλα στην Αγ.Δημητρίου με 10εύρω max θα φάτε του σκασμού και θα πιείτε σαν φίδια.

· Βραδινό ποτό

Πολλές οι προτάσεις και για το βραδινό σας ποτάκι. Στη Ροτόντα στο ύψος του κόκκινου φούρνου, σε «Αβυσσινία», «Ραστώνη» και «Ανδρομέδα», πίνετε κρασοτσίπουρα με 2-3ευρώ και τα διάφορα «ξενόφερτα» υψιλοαλκοολούχα με 4ευρουλάκια only. Αν πάλι είστε της γκλαμουριάς, στη μπυραρία Draft, στα λαδάδικα, σερβίρονται μπύρες από 1,5ευρω.

Αυτά είχα να σας προτείνω. Αν τα ακολουθήσετε κατά γράμμα, μπορεί και να γλυτώσετε την…χρηματομουρμούρα, που ακολουθεί πάντα την επιστροφή του μέσου ξενιτεμένου φοιτητή στη motherland. Καλή τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου