Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης

Τύφλα να ΄χουν οι…Christies

Ο “ΑτΚ” βρέθηκε στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης την στιγμή που…δημοπρατούνται τα πιο φρέσκα ψάρια της αγοράς

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΑΜΕ

asalames@ekdotiki.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Ελάτε και μόλις ήρθανε τα τσιτσιλόνια, φρέσκα και αναπνέοντα! Για περάστε και είναι λίγα! Ελάτε κοντά παλικαράκια. Ελάτε να μυρίσετε τα λουλούδια, μόλις ήρθανε!! Ω, ρε κάτι κουτσομούρες και μπαρμπουνάρες που έχει απόψε! Να ποι+οι είμαστε εδώ για να ξεκινήσει η δημοπρασία!»

Με μία δημοπρασία διαφορετική από αυτές των μεγάλων οίκων δημοπρασιών έρχεται αντιμέτωπος κανείς αν βρεθεί στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης, στη Νέα Μηχανιώνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Είναι η ώρα που τα καΐκια ξεφορτώνουν την ψαριά όλης της μέρας προκειμένου να τα παραλάβουν οι ιχθυέμποροι και να τα πουλήσουν για λογαριασμό των ψαράδων στις αγορές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας αντί μιας προμήθειας που δεν ξεπερνάει το 8%. Και επειδή τα ψάρια δεν είναι ποτέ αρκετά για τους χίλιους και πλέον εμπόρους των ψαραγορών που βρίσκονται στην Ιχθυόσκαλα κάθε βράδυ που τα πιο καλά κομμάτια βγαίνουν στο…σφυρί. Οι έμποροι μαζεύονται γύρω από τα «κομμάτια» που τους ενδιαφέρουν και με την βοήθεια ενός συντονιστή αρχίζουν να κάνουν…προσφορές. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πιο δημοφιλείς ψαριές σταματούν αρκετά ευρώ πάνω από την αρχική τιμή που δόθηκε από τον πλειοδότη.

Οι πρωταγωνιστές

Άνθρωποι του μεροκάματου. Πιάνουν δουλειά την ώρα που οι περισσότεροι συνάνθρωποι τους βρίσκονται σπίτι με τις οικογένειες τους ή διασκεδάζουν. Οι ιχθυέμποροι βρίσκονται στα πόστα τους στις 11 το βράδυ και κάποιες φορές ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να τελειώσουν ακόμη και στις 2 το μεσημέρι καθώς η ψαριά δεν γνωρίζει από ωράριο. «Μπορεί να χρειάζεται να περιμένεις μέσα στην υγρασία 4 και 5 ώρες μέχρι να έρθουν τα ψάρια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νέστορας Βεργεμετζής, ιχθυέμπορος. Δεν είναι όμως μόνο το εξαντλητικό ωράριο που έχουν να αντιμετωπίσουν αλλά και την τρομερή ένταση που κρύβει αυτή η δουλειά. Όταν καταφθάσουν τα ψάρια οι ιχθυέμποροι πρέπει να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να «σπρώξουν» το εμπόρευμα τους και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή τιμή και οι έμποροι να προλάβουν να αγοράσουν τα καλύτερα «κομμάτια» κατά την διάρκεια της δημοπρασίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι τόνοι ανεβαίνουν επικίνδυνα ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. «Όταν τα ψάρια που μας ενδιαφέρουν είναι λιγοστά δημιουργείται ένταση μεταξύ μας στην προσπάθεια να πάρουμε αυτά που είναι α’ διαλογής», λέει ο Μιχάλης Παγκράτης, έμπορος ψαριών στις λαϊκές αγορές.

Η κρίση πιάστηκε στα δίχτυα

Οι ισχνές αγελάδες δεν άργησαν να φτάσουν μέχρι και την Ιχθυόσκαλα της Θεσσαλονίκης. Για πτώση τζίρου που αγγίζει το 40% κάνει λόγο ο Αντιπρόεδρος Ιχθυεμπόρων Θεσσαλονίκης Φραγκίσκος Μπαξεβάνης ακόμη και σε ένα είδος όπως τα ψάρια που μέχρι πρότινος δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι της Ελληνικής οικογένειας. Η οικονομική κρίση όμως δεν επηρεάζει μόνο τον συνολικό τζίρο αλλά και τον τρόπο που διεξάγονται οι συναλλαγές καθώς τα μετρητά έκαναν…φτερά. «Οι περισσότεροι έμποροι έρχονται εδώ με 4μηνες και 5μηνες επιταγές ακόμη και για ποσά της τάξεως των 2000 ευρώ. Δεν υπάρχει ρευστό πουθενά». Παρά την γενική απαισιοδοξία όμως μια μερίδα ιχθυεμπόρων παρουσιάζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς θεωρεί, ότι ο Έλληνας και ειδικά ο Θεσσαλονικιός δεν βγάζει το ψάρι από το τραπέζι του. Όπως άλλωστε αναφέρει στον “ΑτΚ” ο εδώ και 30 χρόνια ιχθυέμπορος Μιχάλης Μελιδόνης «Ακόμη και αν κάποια είδη ψαριών θεωρούνται πλέον είδος πολυτελείας, ο Θεσσαλονικιός δεν τα αφήνει εύκολα».

Ανάγκη για εκσυγχρονισμό

19 εκατομμύρια κιλά ψάρια διακινήθηκαν την χρονιά που μας πέρασε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εταιρείας Ανάπτυξης Αλιείας στην Ιχθυόσκαλα. Εδώ και χρόνια έχει τεθεί από τους ιχθυεμπόρους στους αρμόδιους φορείς να μεταφερθεί η ιχθυόσκαλα από την Ν.Μηχανιώνα ή τουλάχιστον να εκσυγχρονιστεί η ήδη υπάρχουσα καθώς δεν επαρκεί για να ένα τόσο μεγάλο όγκο συναλλαγών. Αίτημα το οποίο όμως σύμφωνα με τον κ.Μπαξεβάνη δεν έχει εισακουστεί μέχρι στιγμής ακόμη και αν η λύση σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Ιχθυεμπόρων Θεσσαλονίκης υπάρχει και δεν απαιτεί περισσότερο από μία εβδομάδα για να πραγματοποιηθεί. «Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενωθεί ή παλιά ιχθυαγορά που δεν χρησιμοποιείται με την καινούργια, καθώς βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη. Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Αλέξανδρος Κόντος υποσχέθηκε να το πραγματοποιήσει αλλά όλα έμειναν στα λόγια Δεν προχώρησε τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου