Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Από τα αλώνια στα…γραφήματα

Η απίστευτη ιστορία ενός 38χρονου αγρότη από την Ημαθία που ανακάλυψε νέο μαθηματικό τύπο

Από το όργωμα στο χωράφι στο ανώτατο σκαλοπάτι της γνώσης. Ο 38χρονος Βασίλης Παπαδίνας, αγρότης στο επάγγελμα, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει κατόρθωσε όχι μόνο να αποφοιτήσει τον Νοέμβριο που μας πέρασε από το Τμήμα Πληροφορικής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και να ανακαλύψει έναν νέο μαθηματικό τύπο. Η πτυχιακή εργασία του έχει ήδη πάρει το δρόμο της δημοσίευσης σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ακόμη και αν ο ίδιος εδώ και χρόνια γνωρίζει μόνο το δρόμο του ταμείου ανεργίας, όντας ανασφάλιστος και απασχολούμενος εποχικά.

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΑΜΕ

asalames@yahoo.gr

Επιστημονικός άθλος

Θαυμασμό έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό σε μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας η ιστορία του 38χρονου αγρότη από το χωριό του Αγ.Γεωργίου του Νομού Ημαθίας Βασίλη Παπαδίνα. Ο νεαρός άντρας κατάφερε παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει όχι μόνο να πάρει το πτυχίο πληροφορικής του Ελληνικό Ανοιχτού Πανεπιστημίου στις 23 Νοεμβρίου αποφοιτώντας από το τμήμα πληροφορικής αλλά ταυτόχρονα να ανακαλύψει ένα νέο τύπο από την περιοχή των μαθηματικών «Θεωρία γραφημάτων» τον οποίο ονόμασε «Εξωπαραγοντικό άρθροισμα βεβαρημένης ακμής πλήρους γράφου». Με απλά λόγια πρόκειται για μία εξίσωση χάρη με την οποία είναι δυνατό να υπολογιστεί ακριβώς και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο ο μέσος όρος υπερβολικά μεγάλων συνόλων αριθμών. Το νέο για την καινούργια ανακάλυψη στην επιστήμη των μαθηματικών μαθεύτηκε αστραπιαία κάνοντας γνωστό τον νεαρό αγρότη σε επιστημονικούς κύκλους της χώρας αλλά και του εξωτερικού. «Την εργασία μου αυτή την έχουν δει διάφοροι καθηγητές από Ελληνικά πανεπιστήμια και έγινε δεκτή μετά επαίνων. Μου πρότειναν όλοι να την δημοσιεύσω», εξηγεί στον “ΑτΚ” ο Βασίλης Παπαδίνας. Η φήμη του κατάφερε να σπάσει ακόμη και τα σύνορα της Ελλάδας. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Berkeley της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την «τόσο πρώιμη επίδοση» του νεαρού επιστήμονα όπως την χαρακτήρισε. Επόμενος επιστημονικός στόχος του Βασίλη Παπαδίνα η συνέχιση των σπουδών του στην ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Αφού πρώτα εξασφαλίσει την επιβίωση του.

Επιστήμονας χωρίς ασφάλιση

Μπορεί στον επιστημονικό τομέα να ξεχώρισε αλλά η καθημερινή ζωή του Βασίλη Παπαδίνα δεν διαφέρει από χιλιάδων συμπατριωτών του. Ανασφάλιστος, απασχολούμενος εποχιακά άλλοτε σαν αγρότης και άλλοτε σαν οικοδόμος, με χρέη στην αγροτική τράπεζα και τους γονείς του άρρωστους στο σπίτι δεν μπορεί παρά να ελπίζει σε μία καλύτερη τύχη που θα του φέρει η ανακάλυψη του. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι μέχρι στιγμής εφικτό. Η έλλειψη διδακτορικού τίτλου δεν του δίνει το περιθώριο να διεκδικήσει χρηματοδότηση για βασική έρευνα από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ και ο μαθηματικός τύπος που ανακάλυψε ο αγρότης από την Ημαθία δεν έχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη πρακτική εφαρμογή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος δηλώνει απογοητευμένος καθώς θεωρεί, ότι θα έπρεπε να εξασφαλίσει από το Υπουργείο την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχίσει την έρευνα του. Όπως άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά «Η βασική έρευνα μπορεί να είναι κάτι σημαντικό αλλά απαιτεί χρόνο τον οποίο δεν διαθέτω αφού αν παρατήσω την δουλειά μου στο χωράφι δεν θα μπορώ να ζήσω. Εσείς τι θα κάνατε στην θέση μου;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου