Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ερωτικοί είμαστε όλοι

Πάντα με εκνεύριζε η στάμπα του «ερωτικού τραγουδιστή» που κόλλησαν στον Αντώνη Βαρδή. Οπως όλοι οι παλιάς κοπής καλλιτέχνες τραγούδησε με την ίδια ένταση και σεβασμό, τον έρωτα, την κοινωνία και τα αδιέξοδά του και υπηρέτησε το τραγούδι χωρίς εκπτώσεις. Από εκεί και πέρα οι ταμπελίτσες αυτού του είδους ας μείνουν στα ράφια των δισκοπωλείων.


Ανήκετε σε μία γενιά δημιουργών, η οποία έζησε από πολύ κοντά πολλούς και μεγάλους Ελληνες καλλιτέχνες. Ποιον ξεχωρίσατε από εκείνα τα χρόνια;

Το Χρήστο Νικολόπουλο με τον οποίο έχουμε ζήσει σπουδαίες στιγμές και πάντα ψάχνουμε ευκαιρία να βρεθούμε. Δεν θα ξεχάσω το 1974 που δουλεύαμε μαζί στην Πλάκα, όταν μου έφερε να ακούσουμε τα καινούρια του τραγούδια με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη για τον δίσκο «Υπάρχω» και ακούγαμε τη δουλειά με κατάνυξη.

Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για την συνάντηση με το Στέλιο Καζαντζίδη στην «Ελλάς του 2000». Πώς έγινε αυτή η συνάντηση;

Το Στέλιο δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω πριν από αυτή την συνεργασία. Τον συνάντησα πρώτη φορά την ημέρα που τον επισκέφτηκα Πήγα στον Αγιο Κωνσταντίνο, όπου έμενε, για να του παίξω το κομμάτι. Ηταν πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι του άρεσε. παρόλο που πήγα λίγο εκ του ασφαλούς, μιας και σε μια συνέντευξή του είχε πει ότι με θαυμάζει και σαν τραγουδιστή, αλλά και σαν συνθέτη, πράγμα που δεν το περίμενα. Οταν μάλιστα με βρήκαν κάποιοι δημοσιογράφοι με αφορμή αυτές τις δηλώσεις τους ρωτούσα: «Είστε σίγουροι, ότι είπε τέτοιο πράγμα για μένα;».

Το τραγούδι σας «Προσωπικά» που ερμηνεύει ο Αντώνης Ρέμος ψηφίσθηκε ως το πιο ερωτικό τραγούδι της χρονιάς. Ποια η σχέση σας με τέτοιου είδους βραβεύσεις;

Πιο πολύ μέσα από τις πωλήσεις των δίσκων μου εισέπραξα την αγάπη του κόσμου παρά μέσα από βραβεύσεις. Εχει να κάνει και με το γεγονός ότι για να πάρεις μια βράβευση από κάποιους «θεσμούς» πρέπει να είσαι μέσα στο λόμπι τους. Αλλιώς ξέρεις από την αρχή ότι κάθε χρονιά τους ίδιους θα προβάλλουν. Χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, έφτασε να του δοθεί το βραβείο του καλύτερου λαϊκού τραγουδιστή. Είχα βάλει και στοίχημα μάλιστα πριν τρία χρόνια με κάτι φίλους, ότι αν του δοθεί και αυτό το συγκεκριμένο βραβεία θα…σταματήσω να τραγουδάω. Βάζω και άλλο στοίχημα τώρα, ότι δεν αποκλείεται να πάρει και το βραβείο του καλύτερου...τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών. Ολα τα άλλα τα βραβεία τα πήρε. Δεν έχω δει μία φορά τον Νικολόπουλο ή τον Μάριο τον Τόκα να πήραν ένα βραβείο..

Εδώ νομίζω πως «κολλάει» να σας ρωτήσω αν υφίσταται ο όρος ερωτική πόλη για την Θεσσαλονίκη.

Μια πόλη δεν παίρνει τέτοιο χαρακτηρισμό από τα κτίριά της αλλά από τον κόσμο της. Και ερωτικοί άνθρωποι είμαστε όλοι. Απλά όταν ξεκινάει κάποιος από την Κρήτη για ένα τριήμερο ξένοιαστα, φυσικά και θα του φανεί η Θεσσαλονίκη ερωτική. Αυτή η φήμη έχει πάρει έκταση από κάποιους καλλιτέχνες που θέλουν να λένε πέντε λόγια παραπάνω για να γίνουν αγαπητοί από τους Θεσσαλονικείς. Εξάλλου οι άνθρωποι είναι παντού ερωτικοί και μη ερωτικοί.

Διακρίνω μία ιδιαίτερη συμπάθεια στο στιχουργό Βασίλη Γιαννόπουλο και στο καινούριο σας CD «Τα όνειρά μας» συνεργάζεστε και πάλι στενά.


Ξέρεις, τα τελευταία χρόνια κάνω λίγο σαν μικρό παιδί με τα τραγούδια μου. Με το που θα γράψω μια μουσική, τρέχω κατευθείαν και τη δίνω σε έναν στιχουργό και θέλω και την ίδια μέρα αν γίνεται να ακούσω το κομμάτι με στίχο. Υπάρχουν λοιπόν μερικοί στιχουργοί που είναι πολύ καλοί, αλλά ασχολούνται και με άλλα πράγματα, μπορεί να κάνουν και ένα μήνα να σου δώσουν ένα τραγούδι και εσένα να σου έχει φύγει εν τω μεταξύ αυτός ο ενθουσιασμός. Ο Βασίλης λοιπόν με…βολεύει πάρα πολύ, γιατί κάθεται και γράφει και την ίδια μέρα ένα σωρό διαφορετικούς στίχους για το κάθε κομμάτι που του δίνω.

Ο τραγουδοποιός σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του με αφορμή την εμφάνισή του στον Ερωτικό 94,8 την προηγούμενη Τετάρτη.

Ποιος ο λόγος της απουσίας σας από τα νυχτερινά κέντρα;


Εχω γύρω στα 3,5 χρόνια να τραγουδήσω σε κέντρο. Για την ακρίβεια αποφάσισα να μην ξανατραγουδήσω σε ανάλογο μέρος και το δήλωσα κιόλας. Παρόλα αυτά μετά από κάποιες προτάσεις το σκέφτομαι λιγάκι χωρίς να ξέρω ακόμα. Μάλιστα έγινε και από τη Θεσσαλονίκη η πρόταση. Το φοβάμαι πάντως λίγο, γιατί είναι σαν να κάνω νέο ξεκίνημα και είμαι ήδη 60 χρονών, δεν ξέρω πως θα βγει.

Info:Ο Αντώνης Βαρδής κυκλοφόρησε το καινούριο του CD με τίτλο «Τα όνειρά μας» από τη Ηeaven.

Του Αλέξανδρου Σαλαμέ, asalames@ekdotiki.gr
Πηγή: http://www.diadromesonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου