Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Πρόγραμμα Σωκράτης-Erasmus

Εξευρωπαΐσου και εσύ μπορείς

του Αλέξανδρου Σαλαμέ

adisalames@yahoo.com



Το Erasmus για τον μέσο φοιτητή, είναι ότι πιο κοντά στο μητρικό ένστικτο έχω συναντήσει. Στην αρχή τω σπουδών του, του φαίνεται μακρινό. Όσο περνούν τα εξάμηνα ωριμάζει και νοιώθει πιο έτοιμος. Αν όμως φτάσει στο τελευταίο έτος και δεν έχει πάει, αρχίζουν τα διλήμματα: «Πότε θα πάω;», «Μήπως αν πάω αργήσω να πάρω πτυχίο», «Αν δε πάω θα το μετανιώσω;», «Πότε θα γίνω μάνα;»

Εδώ είμαι λοιπόν εγώ για να δώσω φως στο multicultural –πώς;- αυτό phenomenon.

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ERASMUS

Κατευθείαν στο ψητό. Τι σ…τα είναι επιτέλους αυτό το Erasmus;

Με δυο λόγια το Erasmus αποτελεί την εφαρμογή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση του προγράμματος δράσης της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την εκπαίδευση «Σωκράτης» .Σε απλά Ελληνικά: Όντας σπουδάζουσα νεολαία, μπορείς να φοιτήσεις σε τμήμα πανεπιστημίου κράτους-μέλους της Ε.Ε. που αντιστοιχεί στο δικό σου, για ένα ή δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα και να δώσεις εκεί τα μαθήματα που αντιστοιχούν στο εξάμηνο σου.

  • 1987-2007. 20 ΧΡΟΝΙΑ ERASMUS

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 20 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που το όνομα «Έρασμος» από υποενότητα κεφαλαίου εκτός ύλης σε επιλεγόμενο μάθημα στο ιστορικό, έγινε συνώνυμο του ομώνυμου προγράμματος. Εν έτη 2007 θεωρείται πλέον must. Τι must δηλαδή, που φοιτητής που έχει πάρει πτυχίο και δεν έχει πάει Erasmus, αντιμετωπίζεται σαν τον Χατζηχρήστο, στις ταινίες που παίζει τον βλάχο που κατεβαίνει στην Αθήνα.

Επειδή όμως καλές οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις αλλά ξέρω, ότι ανυπομονείς να δεις και καμιά ερασμόφατσα, ούτε έναν ούτε δύο…πέντε ολόκληρες συνεντεύξεις ετοίμασα για πάρτη σου. Και αν θέλεις μη τις διαβάσεις. Εσύ θα χάσεις. Πάμε λοιπόν:

Γκαρι Μάρκος- Thessaloniki Erasmus Community

«Στη Θεσσαλονίκη μου αρέσουν τα πάντα»

Χώρα προέλευσης: Ισπανία-Βαλένθια

Ηλικία: 24

Βρίσκεται στην Ελλάδα: 2,5χρόνια

Σχολή: Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Το πιάσαμε το υπονοούμενο έτσι; Όλες οι ατάκες του Στάθη Ψάλτη και του Σταμάτη Γαρδέλη που απομνημονεύσατε, από το «’Έλα να γυμνωθούμε Darling», επιτέλους θα πιάσουν τόπο σε ένα από τα παρτάκια που διοργανώνει κάθε βδομάδα ο Γκάρι και η παρέα του, ειδικά για τους Erasmιτες και για όσους πρόσκεινται φιλικά σε αυτούς.

Πες μας λοιπόν Γκάρι:

Βρέθηκες στη Θεσσαλονίκη: «Ύστερα από προτροπή των Ελλήνων που γνώρισα στο προηγούμενο Erasmus μου στη Φρανκφούρτη».

Η πρώτη σου εντύπωση: «Εκπληκτική. Μου άρεσαν τα πάντα. Η πόλη, το φαγητό, ο κόσμος. Για αυτό και πήρα απόφαση να μείνω όλα αυτά τα χρόνια».

Ξεκίνησες την Erasmus Party Community: «Μαζί με ένα παιδί από Ιταλία για να δώσουμε σε όλους τους ερασμιακούς της Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους».

Άκουσες ποτέ παράπονα από Ερασμίτη: «Μία φορά μόνο, από μία κοπέλα από τη Σουηδία, που δεν άντεξε τη έλλειψη οργάνωσης γύρισε πίσω».

Θεσσαλονίκη σημαίνει: -Σε άψογα ελληνικά- «Chalara Fash!!!»

Μαρι-Αννα

Φινλανδία

Από τη χώρα του Αϊ Βασίλη στη χώρα του «Αϊ Σιχτιρ», σε αυτόν που διπλοπάρκαρε και σε έκλεισε. Γλυκύτατες και αμήχανες, ειδικά όταν η κουβέντα πήγαινε στις καταλήψεις ή στις δημόσιες υπηρεσίες, η Μαρί και η Άννα θα έχουν να διηγούνται πολλές ιστορίες στους ξανθούς κατάλευκους φίλους τους, όταν επιστρέψουν στη Φινλανδία.

Μαρί Kάντολα

«Θα μου λείψουν οι άνθρωποι που γνώρισα εδώ»

Χώρα προέλευσης: Φιλανδία-Σονκάγιαρβι

Ηλικία 24:

Βρίσκεται στην Ελλάδα: 5 μήνες

Σχολή: Παιδαγωγικό Α.Π.Θ.

Καλά ρε Μαρι:

Πως βρέθηκες εδώ; «Έψαχνα ένα πολύ διαφορετικό μέρος από αυτό που ήδη και σκέφτηκα, ότι η Θεσσαλονίκη ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία»

Έφαγες τη πρώτη σου φρίκη: «Όταν μόλις έφθασα μου ανακοίνωσαν από το γραφείο erasmus, ότι…δεν υπάρχω. Τελικά είχαν χάσει τα χαρτιά μου και τα βρήκαν δύο εβδομάδες μετά»

Οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο: «Είναι πολύ φιλικοί, αν και θα μπορούσαν να βοηθήσουν λίγο παραπάνω. Με το που τελειώσαμε τα μαθήματα ελληνικών, μείναμε μόνες»

Ο αγαπημένο σου μέρος: «Είναι η Πλατεία Αριστοτέλους. Μπορώ να χαζεύω τα κτίρια της με τις ώρες».

Σε κάποιον δεν έχει ξανακούσει για τη Θεσσαλονίκη: «Δε θα έλεγα τίποτα. Τη Θεσσαλονίκη μόνο αν την ζήσεις την καταλαβαίνεις»

Άννα Σάαρι

«Στη Θεσσαλονίκη νοιώθω ελεύθερη και χωρίς άγχος»

Χώρα προέλευσης: Φινλανδία-Γιοβάσκιουλα

Ηλικία: 23

Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη: 5 μήνες

Σχολή παιδαγωγικό Α.Π.Θ.

Αννούλα –στη κυριολεξία- του χιονιά σε ακούω:

Να μαντέψω ότι σε παρέσυρε η Μαρί; «Έτσι ακριβώς. Δεν είχα ιδέα τι γίνεται εδώ και αποφάσισα να έρθω μαζί την Μαρί»

Η πρώτη εντύπωση ήταν: «Φριχτή. Με το που φτάσαμε εδώ με τη Μαρι απεργούσαν οι πάντες. Δεν υπήρχε κανείς να μας βοηθήσει»

Οι υπάλληλοι του γραφείου Εράσμους: «Με τις ώρες τους. Άλλες φορές είναι φιλικοί μαζί μας και άλλες όχι. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό»

Η φράση που ακούς πιο συχνά: «Πως βρέθηκες εδώ;»

Τελικά: «Μου άρεσε πολύ η Θεσσαλονίκη. Είναι πάντα γεμάτη ζωή χωρίς να είναι επικίνδυνη. Στη Θεσσαλονίκη πρώτη φορά νοιώθω ελεύθερη και χωρίς άγχος».

Και λίγη γεύση από ξενιτιά τούμπαλιν τώρα. Ελληνίδα που βρίσκεται για εράσμους στην Φινλανδία αφηγείται το πώς βρέθηκε από το απέραντο γαλάζιο στο απέραντο λευκό. Εσύ φίλε αναγνώστη σύγκρινε και βγάλε τα συμπεράσματα σου.

Μαρία Παρασκευά

«Η Φινλανδία είναι μία κρύα χώρα με ζεστούς ανθρώπους»

Χώρα προέλευσης: Ελλάδα-Θεσσαλονίκη

Ηλικία:23

Βρίσκεται στη Φινλανδία: 4 μήνες

Σχολή: Ιατρική, πανεπιστήμιο του Κουόπιο

«Ξέρασε τα» όλα Μαρία:

Πως βρέθηκες στη Φινλανδία: «Από μια κολλητή μου που έμεινε απόλυτα ευχαριστημένη από το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας αλλά και από την ίδια τη χώρα »

Τη πρώτη μέρα: «Χάθηκα! Έκανα βόλτα σε ένα δασάκι και στο γυρισμό μου φαινόντουσαν όλα ίδια. Ας ήταν καλά οι γιαγιάδες που ρώτησα και με βοήθησαν»

Η ζωή: «Λίγο πιο ακριβή από την Ελλάδα σε τρόφιμα και συγκοινωνίες αλλά φθηνή στα σπίτια. Τα 260ευρώ που πληρώνω συμπεριλαμβάνουν θέρμανση, ρεύμα και internet»

Οι Φινλανδοί: «Πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και ας μη ξέρουν αγγλικά»

Εν τέλει Finland is: «The land of silence and calmness»*

*Η χώρα της σιωπής και της ηρεμίας

Το κλείσιμο το παραχωρώ στη Κάθριν Λίντεν, Γερμανίδα φοιτήτρια φιλολογίας και φίλη μου , που στους μήνες που έζησε Ελλάδα μας έκανε συχνά να ξεχνάμε, ότι δεν είναι συντοπίτισσα μας. Πάρολο που πέρασε ήδη ένας χρόνος από την αναχώρηση της για Γερμανία, μου έστειλε ένα mail σε άψογα ελληνικά. Για τη προσπάθεια και μόνο δεν άλλαξα ούτε λέξη:

        «Στο Erasmus ήθελα να έχω μια ζωή πιο "normal", δηλαδή να σπουδάσω πιο σοβαρά, ήθελα να δω τους φίλους μου, τους γονείς μου, να έχω ένα καλό σπίτι. Κατάλαβα ότι ζω σε μια κοινωνία, στην οποία δεν είμαι μέλος, δεν ξέρω τις κανόνες και την γλώσσα.
               Βλέποντας το όμως συνολικά ήτανε μια φοβερή εμπειρία και είμαι πολύ χαρούμενη που είχα τη δυνατότητα να το βιώνω!Kathrin»
 

Θα βρείτε ερασμιακούς:

  • Στη φοιτητική λέσχη
  • Στο ουζερί «Μέλαθρον»
  • Στο X-Club
  • Στο It’s only
  • Στο Booze Bar
  • Στο Face Bar

Εράσμους στο internet:

  • http://www.eurep.auth.gr/erasmusts.htm
  • http://www.cso.auth.gr/greek/Socrates.gr.htm
  • http://www.erasmusinthessaloniki.tk/

H Μαρία Παρασκευά δίνει τα εννιά βήματα του τέλειου Εράσμους:

    1. Διάλεξε τη κατάλληλη χώρα
    2. Βρες άτομα που έχουν πάει εκεί και πάρε πληροφορίες
    3. Κλείσε εισιτήρια από νωρίς
    4. Θετικές σκέψεις και όχι άγχος για το άγνωστο που θα συναντήσεις
    5. Να είσαι χαλαρός και επικοινωνιακός, όταν φτάσεις
    6. Παρακολούθησε μαθήματα, χωρίς όμως να αναβάλλεις τη διασκέδαση
    7. Οργάνωσε ταξιδάκια από νωρίς
    8. Βγάλε πολλεεεεες φωτογραφίες
    9. Be your self and try to enjoy it

Άκου να δεις:

  • Ο Έρασμος ήταν διακεκριμένος Ολλανδός ανθρωπιστής και θεολόγος του 15ου αιώνα
  • Το Α.Π.Θ. είναι πρώτο σε ανταλλαγές με το πρόγραμμα Εράσμους με 500 φοιτητές το χρόνο
  • Πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων έχει η Ισπανία αλλά και των Ισπανών η Ελλάδα

Πριν πας να δεις:

Το «L’auberge espagnole» (Euroflirt) του Cédric Klapisch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου